22:06
Овтонь лапат

Эрзянь покт лапужа катлет теезь сывельстэ ды максосто, почодозь покт розень кошксесэ. Тирень лемезэ «овтонь лапа», рузокс карме «медвежья лапа». Те катлетесь торелка лангсо алкукскак нееви теке овтонь лапа.  Сон ловови покшчинь  ярсамопелекс.

Ёвтнеть те ярсамопелесь появась истя:  умок-умок эрзянь цера урьвакстыксэль тейтерь лангс. Тейтеренть авазо ды тетязо эсь мерть венчамс, се шкас пока церась а чави овто. Сынст коест коряс ансяк истя сон карми алкуксон церакс. Церась чавсь овто ды жаризе сонзэ лапанзо тейтеренть казнекс.

Мезе эряви:

Тулякань или скалонь максо –350 г.

Скалонь сывель –500 г.

Ловсо – 2 стакана

Алт -3 шт.

Почт  - 50 г.

Чурька – 2 шт.

Пенечурька – 2 шт.

Ташто кши – 2-3 кускат

Раужо порцька ды сал

Постной ой

Лопавтемс тулякань максонть ловсос ды кирдемс тосо 2-3 част.

Нолдамс сывелень нолдамкань пачкт максонть ды сывеленть.  Керямс чурьканть ды пенечерьканть, жарямс постной ойсэ.

Нодазь сывеленть юткс каямс жарязь чурьканть, пенечурьканть, кавто алт, почт, раужо порцька ды сал. Човорямс.

Теемс покш кругловой кускат ды лепштямс, чтобы улевельть лапужа катлет – овтонь лапат.

Керсемс кшинть кувака полоскасэ. Алонть чавомс. Чугононь пачалксо эждемс постной ой. Весе овтонь лапатнень навамс алтс, почодомс кошксесэ.

Жарямс аволь куватс, корка видс, кавто ендо.

Путомс катлетнэнь лия пачалкс ды пидемс духовкасо 30-40 минут, конась эждезь  180 С витс

 

ПЕРЕВОД:

Мордовская котлета, большая плоская из мяса и печени, в крупных ржаных сухарях. В оригинале носит название «овтонь лапат», что в переводе с эрзянского (!) звучит, как «медвежья лапа». Овтонь лапат и правда, напоминает на тарелке огромную медвежью лапу. Вкусное и сытное блюдо, считается праздничным.

Легенда появления блюда гласит: давным-давно мордовский юноша хотел жениться на своей подруге. Родители невесты не дали добро на свадьбу, пока жених не убьет на охоте медведя. Согласно местному обычаю, только так он может  стать настоящим мужчиной. В итоге медведя парень убил и зажарил его лапу в подарок будущей жене. 

 

Ингредиенты:

  • Свиная печень (можно говяжью) — 350 г
  • Говядина (можно по 250 г говядины и свинины) — 500 г
  • Молоко — 2 стакана
  • Яйца — 3 шт
  • Мука — 50 г
  • Лук репчатый — 2 шт
  • Чеснок — 2 зубчика
  • Чёрствый хлеб — 2-3 куска
  • Чёрный перец и соль по вкусу
  • Растительное масло для жарки

 

Замочить свиную печень замочить на 2-3 часа в молоке.

Затем слить молоко и прокрутить через мясорубку вместе со свининой.

Нашинковать лук и чеснок. Обжарить на сковороде с растительным маслом до золотистого цвета.

Добавить в фарш обжаренный лук, чеснок, два яйца, муку, черный перец и соль по вкусу. Перемешать.

Сформировать несколько больших шаров и сдавить их, чтобы получились  немного плоские  котлеты овальной формы — медвежьи лапы.

Нарезать хлеб нарезать на длинные ломтики. Яйцо взбить.

В чугунной сковороде разогреть растительное масло.

Каждую медвежью лапу обмакнуть в яйцо, а затем с двух сторон выложить сухарями. 

Жарить не очень долго до румяной корочки. Сначала с одной, потом с другой стороны.

Выложить котлеты на противень и выпекать в предварительно разогретой до 180 С духовке в течение 30-40 минут.

 

Просмотров: 87 | Добавил: sanysany1029 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar